Czujecie, że coś was bierze? Lepiej nie czekajcie na rozwój objawów, tylko od razu zadziałajcie na nie domowym sposobem. Ten specyfik zrobicie za grosze, a jego działanie jest nieocenione. Zapomnijcie o syropie zrobionym cebuli, tym razem przyda się wam zupełnie inny składnik, który dobrze znacie z rosołu. 

Jak zrobić domowy syrop?

Wielu z nas mamy i babcie podawały w dzieciństwie syrop z cebuli, ale nie dla każdego jest to miłe wspomnienie. Istnieje mnóstwo ludzi, dla których jego smak i zapach są największym koszmarem. Jest jednak inny domowy syrop, który działa równie skutecznie, ale smakuje i pachnie znacznie delikatniej. Robi się go tak samo, ale cebulę zastępuje się porem. Gwarantujemy, że syrop z pora zasypanego cukrem z pewnością posmakuje wam bardziej, niż ten z dzieciństwa.

Syrop z pora - właściwości

Choć por kojarzy nam się głównie z zupami i surówkami, to okazuje się, że można z niego zrobić znacznie więcej. Warto wykorzystywać go w kuchni jak najczęściej, gdyż zawiera on całe mnóstwo dobroczynnych właściwości. Znajdziemy w nim witaminy C, A, E, K oraz te z grupy B. Wszystko to sprawia, że zrobiony z niego syrop jest naturalnym lekiem na kaszel, ból gardła, a do tego ma właściwości bakteriobójcze, więc pozwala szybko zwalczyć wszelkiego rodzaju infekcje. 

Przepis na syrop z pora

Jednego okazałego pora dokładnie myjemy i odcinamy z niego tylko białą część. Nie należy jednak wyrzucać zielonych liści, gdyż świetnie sprawdzą się do zup. Białą część kroimy w cienkie talarki i ciasno układamy je warstwowo w czystym, wyparzonym słoiku, zasypując każdą warstwę odrobiną cukru. Następnie naczynie mocno zakręcamy i odstawiamy na co najmniej 6 godzin, a najlepiej na całą noc, godzin. Po tym czasie odcedzamy powstały syrop przez gazę lub bardzo drobne sitko i przelewamy go do czystej butelki. Należy go przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 4-5 dni.