Oponki serowe

Oponki serowe - słodkości na tłusty czwartek

Dodany przez: gzik i pyry

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 3.22 z 27 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • (20 dużych oponek):
  • 250g białego sera półtłustego
  • 250g mąki pszennej
  • 1 pełna łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki gęstej kwaśniej śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka rumu, spirytus lub octu
  • szczypta soli
  • + tłuszcz do smażenia (np. olej rzepakowy)

Przygotowanie

  1. Masło rozpuścić i przestudzić.
  2. Mąkę przesiać do miski, dodać biały ser, sodę, żółtka, śmietanę, masło, rum (spirytus lub ocet), sól. Zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać lekko mąką.
  3. Odrywać ciasto porcjami, wałkować na grubość ok. 1-1,5cm.
  4. Wykrawać szklanką duże kółka, a w środku zrobić małą dziurkę za pomocą kieliszka lub nakrętki. Pozostałe po wycięciu fragmenty ciasta zagnieść ponownie.
  5. Proponuję przygotować sobie wszystkie oponki i dopiero rozpocząć smażenie.
  6. Oponki smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  7. Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
  8. Najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe.
  9. Smacznego!
przekąska deser dla dzieci tłusty czwartek OPONKI SEROWE przepisy na karnawał
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się
 

Komentarze