Sok malinowy, znany również jako napój malinowy lub ekstrakt z malin, to produkt otrzymywany przez tłoczenie owoców maliny właściwej (Rubus idaeus). Może być wytwarzany metodą bezpośredniego tłoczenia świeżych owoców albo poprzez gotowanie owoców celem uzyskania bardziej skoncentrowanego napoju. Charakteryzuje się intensywną barwą rubinowoczerwoną oraz wyraźnym, słodko-kwaskowym smakiem. Często stosowany jest jako słodki dodatek do deserów, napojów i marynat.
Sok malinowy produkowany jest z owoców maliny właściwej (Rubus idaeus), rośliny pochodzącej z Europy i Azji. Malina znana była już w starożytności – wzmianki o niej pojawiają się w pismach rzymskich oraz średniowiecznych zielnikach. W Polsce sok malinowy zyskał popularność w XIX wieku i tradycyjnie wytwarzany jest metodą domową, poprzez gotowanie owoców z cukrem i przecedzanie przez gęste sito. Uważany jest za nieodłączny element wielu kuchni środkowoeuropejskich.
Sok malinowy znajduje szerokie zastosowanie w kuchni tradycyjnej i nowoczesnej. Charakterystyczny dla kuchni środkowoeuropejskiej oraz słowiańskiej, dodawany jest do herbaty, naleśników, jogurtów, lodów, ciast, a nawet do sosów do mięs. Stanowi bazę do przygotowywania lemoniad, koktajli, musów oraz galaretek. W cukiernictwie wykorzystywany jest jako naturalny barwnik i aromat. W gastronomii molekularnej bywa składnikiem pianek oraz sosów uzyskanych metodą sferyfikacji.
Sok malinowy należy przechowywać w lodówce, w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku, z dala od światła. Pasteryzowany sok, w nieotwartym opakowaniu, można trzymać w chłodnym i suchym miejscu nawet do 12 miesięcy. Po otwarciu należy spożyć go w ciągu 5–7 dni. Sok mrożony może być przechowywany w zamrażarce do 6 miesięcy – najlepiej w porcjach, w czystych pojemnikach z odpowiednią ilością wolnego miejsca na rozszerzenie objętości. Syropy malinowe (zagęszczone soki) również nadają się do długotrwałego przechowywania, pod warunkiem odpowiedniego zabezpieczenia przez dodatek cukru i pasteryzację.