Francuskie ostrygi w gorącym winegrecie

Ocena:

4.54 (185)

  • 30 min.
  • dla 4 osób

Przepisy na ostrygi - francuskie ostrygi w gorącym winegrecie

Składniki:

  • tuzin ostryg
  • 2 szalotki
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • gałązka estragonu
  • 1–2 jajka na twardo
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • łyżka soku z cytryny
  • świeżo mielony pieprz

Francuskie ostrygi w gorącym winegrecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Przepisy na ostrygi - francuskie ostrygi w gorącym winegrecie
  • Ostrygi otwieramy. Wyjmujemy z muszli, przecinając mięsień. Osączamy papierowym ręcznikiem. Szalotki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki.
  • Szczypiorek, estragon i jajko drobno siekamy. Do rondelka wlewamy oliwę, ocet i sok z cytryny, roztrzepujemy. Dodajemy świeżo mielony pieprz, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia.
  • Ostrygi w misce mieszamy z szalotką i szczypiorkiem i układamy w muszlach. Polewamy gorącym winegretem, posypujemy posiekanym jajkiem i estragonem. Podajemy od razu.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne