Przepisy na ostrygi - francuskie ostrygi w gorącym winegrecie
Składniki:
tuzin ostryg
2 szalotki
1/2 pęczka szczypiorku
gałązka estragonu
1–2 jajka na twardo
2 łyżki oliwy
łyżeczka octu balsamicznego
łyżka soku z cytryny
świeżo mielony pieprz
Francuskie ostrygi w gorącym winegrecie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepisy na ostrygi - francuskie ostrygi w gorącym winegrecie
Ostrygi otwieramy. Wyjmujemy z muszli, przecinając mięsień. Osączamy papierowym ręcznikiem. Szalotki obieramy, kroimy w bardzo cienkie plasterki.
Szczypiorek, estragon i jajko drobno siekamy. Do rondelka wlewamy oliwę, ocet i sok z cytryny, roztrzepujemy. Dodajemy świeżo mielony pieprz, doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia.
Ostrygi w misce mieszamy z szalotką i szczypiorkiem i układamy w muszlach. Polewamy gorącym winegretem, posypujemy posiekanym jajkiem i estragonem. Podajemy od razu.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!