Czereśnie to jadalne owoce drzew z rodzaju Prunus, należących do rodziny różowatych (Rosaceae). Zbierane są głównie z odmian Prunus avium (czereśnia ptasia) oraz Prunus cerasus (wiśnia pospolita, której nie należy mylić z czereśniami). W zależności od odmiany czereśnie charakteryzują się barwą skórki od jasnożółtej, przez czerwoną, aż po niemal czarną. Spotykane nazwy alternatywne to m.in. „czarna czereśnia”, „czereśnia deserowa” oraz lokalnie „trześnia”. W kuchni wykorzystywane są zarówno na surowo, jak i w przetworach, deserach i wypiekach.
Czereśnie pochodzą z regionów południowo-wschodniej Europy oraz Azji Zachodniej. Już w starożytnym Rzymie były uprawiane i cenione jako owoce deserowe. W średniowieczu rozpowszechniły się w Europie dzięki klasztorom, które zakładały sady owocowe. W Polsce uprawa czereśni sięga średniowiecza i do dziś odgrywa istotną rolę w sadownictwie oraz kuchni.
Czereśnie wykorzystywane są zarówno w kuchni słodkiej, jak i wytrawnej. Występują w deserach, takich jak ciasta drożdżowe, tarty, clafoutis, kisiele i galaretki. W kuchni środkowoeuropejskiej stosowane są do kompotów, nalewek i konfitur. W gastronomii francuskiej i niemieckiej dodawane są do wypieków i przetworów. Coraz częściej używane są także w nowoczesnych daniach wytrawnych – jako składnik sosów do mięs, zwłaszcza dziczyzny i drobiu.
Czereśnie najlepiej przechowywać w lodówce, nieumyte, w luźno zamkniętym pojemniku lub papierowej torebce, co zapobiega skraplaniu się wilgoci. Optymalna temperatura to 0–4°C. Można je również zamrozić – należy je wcześniej umyć, osuszyć, wypestkować i rozłożyć pojedynczo na tacy w zamrażarce. Po zamrożeniu należy je przechowywać w szczelnym pojemniku lub woreczku strunowym. Czereśnie w tej formie nadają się do wypieków i koktajli. Suszenie jest możliwe w suszarce do owoców – przedtem należy czereśnie wypestkować i przekroić na połówki. Czereśnie marynowane i te w syropie należy przechowywać w chłodnym, zacienionym miejscu, a po otwarciu trzymać w lodówce.