Przepisy na ciasto marchewkowe

Jaka mąka do ciasta marchewkowego?

Ciasto marchewkowe najczęściej przygotujecie na bazie mąki pszennej. Jednak osoby lubiące bawić się smakiem potraw mogą użyć zmielonych migdałów, orzechów włoskich albo pełnoziarnistej mąki razowej. Zamienniki mąki pszennej podwyższą zawartość błonnika. Ile kalorii ma ciasto marchewkowe? Szacuje się, że ciasto marchewkowe ma około 415 kcal w 100 g.

 

Jaka polewa do ciasta marchewkowego?

Ciasto marchewkowe doskonale smakuje z lukrem, z polewą z białej czekolady albo z kremu z mascarpone i sokiem z cytryny. Marchewka doskonale łączy się ze smakiem cytryny i pomarańczy. Jeżeli chcemy obniżyć kaloryczność polewy, zamiast mascarpone użyjmy kremowego serka śmietankowego i naturalnie zabarwmy sokiem z marchewki. Weganie wykonają polewę z namoczonych orzechów nerkowca. Następnie blendowanych razem z mlekiem migdałowym, cukrem pudrem oraz skórką z cytryny. Dla podkreślenia smaku można dodać sok z cytryny.

Polecane przepisy