Przepis na polędwiczki - Polędwiczki z sosem wiśniowym
Składniki:
1 kg polędwicy wieprzowej
3 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki cukru
300 ml bulionu mięsnego z kostki
2 szklanki wydrylowanych wiśni
DODATKI:
cynamon
2 łyżki mąki kukurydzianej
sól
pieprz
Polędwiczki z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Przepis na polędwiczki z sosem wiśniowym:
Mięso oczyścić z błon. Ocet zagotować wraz z cukrem tak, aby powstał syrop. Dodać szczyptę cynamonu i połowę bulionu.
Gotować, aż sos częściowo odparuje. Dodać wiśnie, gotować ok. 5 min. Wlać mąkę wymieszaną z niewielką ilością wody, gotować aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Mięso oprószyć solą i pieprzem, usmażyć ze wszystkich stron na patelni grillowej. Gotową polędwicę polać sosem wiśniowym.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!