Mintaj

Mintaj: właściwości 

Mintaj to ryba posiadająca wyjątkowo delikatne i lekkostrawne mięso. Stanowi bogate źródło pełnowartościowego białka, będącego zdrowym zamiennikiem mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiowego. Cechuje się również sporą zawartością jodu. Jest także produktem cenionym ze względu na to, że dostarcza do organizmu sporą ilość witamin z grupy B, witaminę A oraz D. W mięsie mintaja znajduje się również witamina D, selen, fosfor czy żelazo. 

Mintaja mogą włączyć bez obaw do swojej diety osoby chcące schudnąć. Spożycie 100 gramów mięsa zaopatruje organizm jedynie w 92 kalorie. Jednocześnie ryba ta zawiera niedużą ilość tłuszczu. Sporo osób zastanawia się nad tym, czy mintaj ma ości. Okazuje się, że są one obecne, jednak znajduje się ich znacznie mniej w porównaniu do wielu innych popularnych ryb, takich jak np. pstrąg. Chcąc uniknąć ości, warto wybierać przede wszystkim filety. 

Jak przyrządzić mintaja? 

Mintaja można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Świetnie nadaje się zarówno do smażenia, pieczenia, grillowania, gotowania w wodzie i na parze. Osoby dbające o zdrowie powinny unikać długiego smażenia ryby na głębokim oleju, ponieważ tego typu obróbka prowadzi do wzrostu kaloryczności oraz zwiększenia zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Zatem jak usmażyć mintaja? Wystarczy w tym celu użyć jedynie łyżki oliwy z oliwek, a następnie dolewać na patelnię odrobinę wody. Mintaj z piekarnika najlepiej wychodzi natomiast pieczony w naczyniu żaroodpornym lub folii aluminiowej, dzięki czemu zachowuje doskonały smak i aromat. 

Jak przyprawić mintaja? Można użyć do tego takich przypraw jak np. bazylia, oregano, słodka papryka, pierz ziołowy czy tymianek. Mintaj świetnie smakuje także w połączeniu z czosnkiem, porem, cebulą, szpinakiem, pomidorami i papryką. Dobrze komponuje się z sosem pomidorowym, czosnkowym i koperkowym. Mintaja można podawać z pieczonymi ziemniakami lub frytkami oraz kiszoną kapustą.  

Przepisy z mintajem

Prezentujemy kilka pomysłów na dania z mintajem. Domowy paprykarz szczeciński to tradycyjna polska potrawa rodem z okresu PRL. Przygotowuje się ją z ryby w połączeniu z pomidorami, marchewką, czosnkiem, cebulą, ryżem, koncentratem pomidorowym i keczupem. Mintaj w postaci pasty wychodzi mocno pomidorowy i świetnie smakuje z różnego typu pieczywem. Jest świetnym pomysłem na śniadanie, zwłaszcza w okresie wielkanocnym. 

Innym pomysłem na potrawę z mintaja jest mintaj z pomidorowo-oliwkową tapenadą. Jest to danie z piekarnika na bazie pomidorów, oliwek i kaparów. Świetnie smakuje z dodatkiem oregano, czarnych oliwek oraz oleju balsamicznego. Potrawa ta dobrze sprawdza się podczas wszelkiego typu imprez ze znajomymi, takimi jak np. sylwester, andrzejki czy wieczór kawalerski. 

Sposobem wykorzystania mintaja może być również ryba w pikantnych warzywach. Mintaja warto usmażyć razem z porem, selerem, pietruszką i marchwią. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu sambal oraz soku z cytryny. Miłośnikom wykwintnych dań w wersji na ostro powinien zasmakować mintaj z piekła rodem, podawany z dodatkiem białego wina. Pikantny smak można uzyskać za sprawą przyprawy chilli. Osobom szukającym przepisów na szybki obiad polecamy racuchy z mintaja. Świetnie wychodzą w połączeniu z kaszą manną, papryką i cebulą. Warto dodać do nich również nieco mleka, ostrej papryki i posiekanego koperku. Wychodzą pięknie złociste, dzięki czemu dostojnie prezentują się na stole.

Polecane przepisy