kotleciki_z_dzika

KOTLECIKI Z DZIKA

Ocena:

4.48 (172)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
kotleciki z avocado mozna podać zarówno na gorąco jak i na zimno.

Składniki:

  • 1 kg mięsa z dzika (szynka lub karczek)
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/4 łyżeczki rozmarynu
  • 1/4 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka pieprzu kolorowego grubo mielonego
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • Pozostałe składniki:
  • 2 jajka
  • 1/2 czerstwej bułki
  • mleko lub woda do namoczenia bułki
  • 1 łyżka masła
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • Do dekoracji
  • avocado skropione sokiem z cytryny
  • kiełki
  • szczypior
  • żurawina suszona
  • listki bazylii

Kotleciki z dzika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso zmiel przez maszynkę, dodaj wszystkie przyprawy, sos sojowy i ocet - wymieszaj dokładnie i odstaw do lodówki na 12 - 24 godzin.
  • Bułkę namocz w mleku.
  • Na 1 łyżce masła podsmaż drobno posiekaną cebulę, kiedy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek i przesmaż razem na złoty kolor.
  • Dodaj do mięsa cebulę z czosnkiem, jajka i odciśniętą bułkę,
  • Wyrób dokładnie rękoma na jednolitą masę, przypraw ostatecznie solą i pieprzem do smaku.
  • Uformuj okrągłe kotleciki, obtocz w tartej bułce i smaż na oleju na jasno-brązowy kolor.
  • Rozłóż kotleciki w żaroodpornym naczyniu i zapiecz w piekarniku nagrzanym do 150 stopni C.przez 15 minut (bez termoobiegu).
  • Podawaj na gorąco lub zimno (jako przekąskę) udekorowane kiełkami, paseczkami avocado i zieleniną.

Porady

Zobacz też: pasztet z dzika

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne