Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
4.47 (167)
Gruszka i gorgonzola to sprawdzone połączenie. Spróbujcie go w tej sałatce z rukoli!
szynka parmeńska (prosciutto) 12 plasterków
masło 25 g
gorgonzola 150 g
cytryna 0.5 szt.
gruszki 2 szt.
miód 4 łyżki stołowe
rukola 100 g
sól 3 g
pieprz 2 g
rozmaryn 2 łyżki stołowe
wino 3 łyżki stołowe
oliwa z oliwek 30 ml
Plasterki szynki: rozkładamy na blasze i wstawiamy na 8 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.
Gruszki: myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy owoce. Skrapiamy je miodem i dodajemy rozmaryn. Smażymy przez 1 min, aż sos zgęstnieje. Wlewamy wino deserowe (np. marsalę) i podgrzewamy przez 2 min, co pewien czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
Rukola: wykładamy ją na duży półmisek, skrapiamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy.
Sałatka: do rukoli dodajemy rozkruszoną gorgonzolę, gruszki i czipsy z szynki parmeńskiej. Skrapiamy sosem miodowo-rozmarynowym i od razu podajemy.
Porady
Rukola z gruszkami i sosem serowym: Gruszki obieramy, kroimy w kliny, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser z niebieską pleśnią kruszymy i roztapiamy z kremówką na gładki sos. Gruszki układamy na rukoli i polewamy ciepłym sosem serowym. Podajemy posypane podprażonymi orzechami włoskimi.
Zobacz też przepis: Burger drobiowy z gruszką, gorgonzolą i groszkiem cukrowym