Sałatka z gruszką i gorgonzolą

Ocena:

4.47 (167)

  • 20 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Gruszka i gorgonzola to sprawdzone połączenie. Spróbujcie go w tej sałatce z rukoli!

Składniki:

  • szynka parmeńska (prosciutto)  12 plasterków

  • masło  25 g

  • gorgonzola  150 g

  • cytryna  0.5 szt.

  • gruszki  2 szt.

  • miód  4 łyżki stołowe

  • rukola  100 g

  • sól  3 g

  • pieprz  2 g

  • rozmaryn  2 łyżki stołowe

  • wino  3 łyżki stołowe

  • oliwa z oliwek  30 ml

Sałatka z gruszką i gorgonzolą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Plasterki szynki: rozkładamy na blasze i wstawiamy na 8 min do piekarnika rozgrzanego do  temp. 180°C. Wyjmujemy i odstawiamy do wystudzenia.

  • Krok 2:

    Gruszki: myjemy i kroimy wzdłuż na ćwiartki. Usuwamy gniazda nasienne. Na patelni roztapiamy masło i wkładamy owoce. Skrapiamy je miodem i dodajemy rozmaryn. Smażymy przez 1 min, aż sos zgęstnieje. Wlewamy wino deserowe (np. marsalę) i podgrzewamy przez 2 min, co pewien czas mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.

  • Krok 3:

    Rukola: wykładamy ją na duży półmisek, skrapiamy oliwą i sokiem z połowy cytryny. Oprószamy solą i pieprzem. Mieszamy. 

  • Krok 4:

    Sałatka: do rukoli dodajemy rozkruszoną gorgonzolę, gruszki i czipsy z szynki parmeńskiej. Skrapiamy sosem miodowo-rozmarynowym i od razu podajemy.

Porady

Rukola z gruszkami i sosem serowym: Gruszki obieramy, kroimy w kliny, skrapiamy sokiem z cytryny. Ser z niebieską pleśnią kruszymy i roztapiamy z kremówką na gładki sos. Gruszki układamy na rukoli i polewamy ciepłym sosem serowym. Podajemy posypane podprażonymi orzechami włoskimi.

Zobacz też przepis: Burger drobiowy z gruszką, gorgonzolą i groszkiem cukrowym

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne