Adobe Stock
0 (0)
Bellini drink to popularny włoski koktajl, który przygotujemy tylko z dwóch składników: białych brzoskwiń oraz musującego wina. Idealnie sprawdzi się w letnie, upalne dni. Warto podać go w towarzystwie swojego ulubionego deseru. Jeśli macie ochotę na orzeźwiający napój alkoholowy, poniżej podajemy sprawdzony przepis na bellini drink.
wino musujące 500 ml
brzoskwinie 1 szt.
Przygotowanie: brzoskwinie oraz prosecco należy wcześniej wstawić na ok. 1-2 godziny do lodówki. Składniki powinny być dobrze schłodzone.
Brzoskwinia: myjemy ją, a następnie obieramy ze skórki. Kroimy ją na pół i usuwamy z niej pestkę.
Bellini drink: owoce umieszczamy w blenderze i rozdrabniamy na gładką masę. Dodajemy wino musujące – prosecco. Całość dokładnie mieszamy. Drink wlewamy do kieliszków, które dekorujemy plasterkiem brzoskwini.
Porady
- Bellini drink zazwyczaj podajemy w wysokich, smukłych kieliszkach. Włoski drink z prosecco wspaniale wygląda udekorowany plasterkiem brzoskwini, jabłka lub nektarynki.
- Prosecco z powodzeniem zastąpimy innym winem musującym. Świetnie sprawdzi się tutaj cava lub cremant.
- Do koktajlu nie dodajemy kostek lodu. W związku z tym ważne jest, żeby składniki były dobrze schłodzone. Niektórzy wstawiają dodatkowo mus brzoskwiniowy do lodówki na ok. 2 godziny. Po tym czasie łączą go z prosecco.
- Szklanki, w których podajemy napój, możemy wcześniej schłodzić. Wystarczy wstawić je do lodówki na ok. 30 minut. Dzięki temu drink będzie zimny przez dłuższy czas.
- Do przygotowania bellini tradycyjnie używamy słodkich, soczystych brzoskwiń o białym miąższu. Jeśli mamy ochotę, możemy wzbogacić drink również o inne owoce takie jak morele, jagody, maliny, wiśnie, truskawki lub nekatrynki. W takiej sytuacji łączymy je z brzoskwiniami i rozdrabniamy za pomocą blendera. Ponadto dodatek świeżej mięty sprawi, że nasz koktajl będzie wyjątkowo orzeźwiający.
- Prosecco to składnik wielu smacznych koktajli i deserów. Przygotujemy na jego bazie także drink arbuzowy, sorbet porzeczkowy, a nawet egzotyczne lody na patyku. Jeśli połączymy alkohol z musem mango, otrzymamy mango bellini.
- W wersji bezalkoholowej, prosecco zamieniamy na musujące wino 0%. Napój z łatwością wykonamy na bazie gazowanej wody oraz musu z brzoskwiń. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o sok jabłkowy.