Żurek na zakwasie

Przepisy na Wielkanoc - żurek na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 250 kcal

Zupyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
250 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 156 głosów)

Składniki:

  • 2 suszone grzybki
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 2-3 cebule
  • 20 dag bekonu lub wędzonki
  • 1/2 l zakwasu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka chrzanu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 łyżki oleju
  • Majeranek
  • 30 dag białej parzonej kiełbasy
  • 4 żółtka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żurek wielkanocny
  • Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut.
  • Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.
  • Robimy zakwas
  • Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
  • Tradycyjny żurek wielkanocny idealnie pasuje na wielkanocny stół.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 250

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy