Żurek na zakwasie
Przepisy na Wielkanoc - żurek na wielkanocne śniadanie. Przygotowanie: 30 minut Porcja: 250 kcal
Dodany przez:
mojegotowanie
Mięsne
- Czas przygotowania:
- Kalorie:
- 250 kcal
- Porcje:
- 8 porcji
Ocena:
(średnia 3 z 6 głosów)
- Danie dietetyczne
Składniki
- 2 suszone grzybki
- 2 l bulionu warzywnego
- 2-3 cebule
- 20 dag bekonu lub wędzonki
- 1/2 l zakwasu
- 2 ząbki czosnku
- łyżka chrzanu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 2 łyżki oleju
- Majeranek
- 30 dag białej parzonej kiełbasy
- 4 żółtka ugotowane na twardo
- sól, pieprz
Przygotowanie
- Żurek wielkanocny
- Grzybki namoczyć. Bekon pokroić. Cebule posiekać. Olej rozgrzać w rondlu, przesmażyć bekon i cebulę. Wlać bulion i zakwas, dodać grzyby i ziele angielskie, gotować 20 minut.
- Czosnek posiekać, utrzeć z odrobiną soli. Kiełbasę pokroić w plasterki. Czosnek dodać do zupy, przyprawić majerankiem, solą i pieprzem. Włożyć kiełbasę, podgrzać. Zupę wlać na talerze, posypać pokruszonymi żółtkami.
- Robimy zakwas
- Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1 i 1/2 szklanki). Ostudzić. Dolać 2 szklanki letniej wody, włożyć skórkę razowego chleba (można także dodać 2 ząbki czosnku), zamieszać. Zakwas przelać do szklanego słoja, przykryć gazą, obwiązać, odstawić na 2-3 dni w ciepłe, ciemne miejsce.
- Tradycyjny żurek wielkanocny idealnie pasuje na wielkanocny stół.
- Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
- Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
Komentarze