Zupa zimowa

Ocena:

4.5 (147)

  • 3 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Rozgrzewający "zapychacz" :)

Składniki:

  • 50 dag mięsa wieprzowego (łopatka, szynka)
  • 20 dag drobnej białej fasoli
  • 30 dag cienkiej kiełbasy
  • 20 dag pieczarek
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • mała puszka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka suszonych ziół prowansalskich
  • szczypta chilli
  • jarzynka
  • pieprz

Zupa zimowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić na niewielkie kawałki, pieczarki w plasterki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, kiełbasę pokroić w kostkę lub półplasterki. W dużym garnku z grubym dnem mocno rozgrzać olej, wrzucić mięso, obsmażać przez kilka minut. Dodać cebulę, kiełbasę i pieczarki. Obsmażyć przez kilka minut na silnym ogniu. Wlać ok. 2 litry wrzącej wody. Dodać opłukaną fasolę i zioła prowansalskie. Gotować pod przykryciem przez ok. 2 godziny, uzupełniając co jakiś czas odparowany płyn. Sprawdzić, czy mięso i fasola są już miękkie. Jeśli tak, dodać koncentrat, oraz wedle uznania chilli, pieprz i jarzynkę.
  • Rada: zamiast białej fasoli można z powodzeniem użyć czerwonej (wystarczy ją wcześniej namoczyć), oraz dodać różnokolorowe papryki. A jeśli zależy nam na czasie, wówczas zamiast mięsa wieprzowego można użyć wołowiny, należy ją jednak nieco dłużej obsmażać, a zamiast suchej fasoli - użyć takiej z puszki.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne