Zupa orientalna - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Zupa Orientalna
Mięso kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy, dymki kroimy w talarki,szczypior siekamy i odkładamy, babmusa osączamy. Bulion gotujemy, dodajemy pokrojone w krążki, wypestkowane chili i sos sojowo-grzybowy do smaku. Wkładamy kurczaka, dymkę, czosnek,imbir, bambusa, stawiamy na małym ogniu. Kanie kroimy w paski, obsmażamy na oleju, skrapiamy sosem sojowym.
Kiedy odparuje z nich cały sos, wkładamy do bulionu z dodatkami. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z octem, wlewamy do zupy, przyprawiamy cukrem lub miodem. Na talerze rozkładamy makaron sojowy, zalewamy zupą, posypujemy odłożonym szczypiorem i kolendrą.
Poza sezonem, kiedy nie mamy już dostępu do świeżych grzybów, przygotujmy zupę z suszonych grzybów mun lub
shiitake albo po prostu ze zwykłych pieczarek.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Komentarze