Zupa Orientalna

Zupa Orientalna

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.59 z 165 głosów)

Składniki:

  • filet z piersi kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • mała puszka pędów bambusa
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 papryczki chili
  • sos sojowo-grzybowy
  • 2–3 kapelusze kani (średnie)
  • olej l łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • cukier lub miód
  • makaron sojowy (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
  • l natka kolendry

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zupa Orientalna
  • Mięso kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy, dymki kroimy w talarki,szczypior siekamy i odkładamy, babmusa osączamy. Bulion gotujemy, dodajemy pokrojone w krążki, wypestkowane chili i sos sojowo-grzybowy do smaku. Wkładamy kurczaka, dymkę, czosnek,imbir, bambusa, stawiamy na małym ogniu. Kanie kroimy w paski, obsmażamy na oleju, skrapiamy sosem sojowym.
  • Kiedy odparuje z nich cały sos, wkładamy do bulionu z dodatkami. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z octem, wlewamy do zupy, przyprawiamy cukrem lub miodem. Na talerze rozkładamy makaron sojowy, zalewamy zupą, posypujemy odłożonym szczypiorem i kolendrą.
  • Poza sezonem, kiedy nie mamy już dostępu do świeżych grzybów, przygotujmy zupę z suszonych grzybów mun lub
  • shiitake albo po prostu ze zwykłych pieczarek.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Pyszna zupa tom yum kung - wypróbuj przepis

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy