Zupa Orientalna

Zupa Orientalna

Dodany przez:

Zupa Orientalna

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • filet z piersi kurczaka
  • ząbek czosnku
  • 2 cm świeżego imbiru
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • mała puszka pędów bambusa
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 2 papryczki chili
  • sos sojowo-grzybowy
  • 2–3 kapelusze kani (średnie)
  • olej l łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • cukier lub miód
  • makaron sojowy (przygotowany wg przepisu na opakowaniu)
  • l natka kolendry

Przygotowanie

  1. Zupa Orientalna
  2. Mięso kroimy w paski, czosnek i imbir siekamy, dymki kroimy w talarki,szczypior siekamy i odkładamy, babmusa osączamy. Bulion gotujemy, dodajemy pokrojone w krążki, wypestkowane chili i sos sojowo-grzybowy do smaku. Wkładamy kurczaka, dymkę, czosnek,imbir, bambusa, stawiamy na małym ogniu. Kanie kroimy w paski, obsmażamy na oleju, skrapiamy sosem sojowym.
  3. Kiedy odparuje z nich cały sos, wkładamy do bulionu z dodatkami. Mąkę ziemniaczaną rozcieramy z octem, wlewamy do zupy, przyprawiamy cukrem lub miodem. Na talerze rozkładamy makaron sojowy, zalewamy zupą, posypujemy odłożonym szczypiorem i kolendrą.
  4. Poza sezonem, kiedy nie mamy już dostępu do świeżych grzybów, przygotujmy zupę z suszonych grzybów mun lub
  5. shiitake albo po prostu ze zwykłych pieczarek.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przepisy obiad zupa zupy kuchnia orientalna Zupa orientalna
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze