1/2 kg pręgi wołowej włoszczyzna +1/4 włoskiej kapusty
2 liście laurowe
1/2 łyżeczki ziaren pieprzu
4 ziarenka ziela angielskiego
duża cebula
2 ząbki czosnku
łyżeczka suszonego lubczyku
po szczypcie: suszonego imbiru, gałki muszkatołowej i pieprzu cayenne
pęczek natki pietruszki
maggi
koperek
Sposób przygotowania:
gotowanie
Zupa grzybowa na wołowinie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Grzyby zalewamy szklanką letniej wody, odstawiamy na ok. 1 godz. Umyte i osuszone kości obsmażamy na suchej patelni, aż zaczną się rumienić, wkładamy do garnka. Dodajemy pręgę oraz oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę, grzyby razem z wodą z moczenia, liście, pieprz i ziele, ok. 3 l wody, zagotowujemy i dokładnie szumujemy. Dodajemy przypieczoną na ogniu cebulę w łupinie, obrane i nadgniecione ząbki czosnku, lubczyk i po troszku reszty przypraw, gotujemy wszystko, aż pręga będzie miękka – wtedy ją wyjmujemy i odkładamy. Do garnka wkładamy cały pęczek natki, ustawiamy płomień na minimum i gotujemy jeszcze 2–3 godz. przecedzamy do innego garnka, przyprawiamy do smaku – rosół powinien być wyrazisty i pikantny, dodajemy pokrojoną w paski pręgę i grzyby z wywaru. podajemy z grubymi kluskami typu spätzle lub pokrojonym w paski naleśnikiem, posypujemy koperkiem.
Komentarze