Zupa grochowa mojej mamy

Zupa jest łatwa i smaczna,dobra odmiana od czasu do czasu,na obiad.

dodany przez: Anullka

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.24 z 215 głosów)


Składniki:

  • 40 dkg grochu łupanego żółtego
  • 50 dkg żeberek lub kości wędzonych
  • 2 litry wody
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 7 ziemniaków
  • 1 cebula
  • 1 łyżka ulubionej przyprawy typu jarzynka
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Żeberka umyć pokroić,zalać 2 litrami wody,zagotować.
  • Cebulę i por pokroić,warzywa zetrzeć na tarce na grubych oczkach,wrzucić do wywaru,pogotować 10 min,dodać przyprawę listek laurowy , czosnek i umyty groch,gotować do miękkości żeberek.
  • Gdy mięso jest miękkie,wyjąć ,obrać od kości i pokroić ,wrzucić do zupy,następnie dodać pokrojone w kosteczkę ziemniaki,gotować aż ziemniaki będą miękkie,pod koniec dodać pieprz i majeranek,
  • doprawić do smaku wg uznania.
  • Polecam i smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy