zapiekanka_z_ziemniakami_i_boczkiem

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem

Ocena:

4.57 (196)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 4 osób
Pyszna, szybka, łatwa i tania zapiekanka. Można do niej dodawać dosłownie wszystko ;)

Składniki:

  • ok. 10 dużych ziemniaków
  • 5 plastrów wędzonego boczku
  • po 5 plastrów zwykłej mielonki i mortadeli (może to być również kiełbasa, usmażone mięso kurczaka itp. )
  • 4 ogórki konserwowe lub więcej
  • pół małego słoiczka papryki w occie
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g. sosu pomidorowego
  • ser do posypania zapiekanki
  • 2 duże cebule
  • przyprawy (ja daję pieprz, sól, paprykę, delikat do mięs, czosnek granulowany, bazylię i zioła prowansalskie)
  • olej do posmarowania naczynia oraz pokropienia ziemniaczków
  • ilość i rodzaj mięsa oraz przypraw można zmieniać według uznania, zapiekanka sprawdza się również z pieczarkami.

Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. chodzi o to, aby były jeszcze lekko twarde.
  • W tym samym czasie można przygotować sos. Cebulkę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko należy lekko zeszklić z małą ilością soli (wtedy cebula ma lepszy aromat). Dodajemy również połowę mięsa pokrojonego w kostkę i podpiekamy ok. 10 min. Po tym czasie można wlać sos pomidorowy oraz przyprawić do smaku. Wszystko dusimy ok. 10 min. Sos powinien być gęsty.
  • Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pozostałe składniki czyli mięso, cebulę oraz ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i odstawiamy na bok.
  • Chłodne ziemniaki kroimy w łódeczki oraz obtaczamy lekko w soli, pieprzu i papryce.
  • Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i warstwowo układamy zapiekankę. Kładziemy połowę ziemniaków, które lekko kropimy olejem, wrzucamy część mięsa i warzyw pokrojonych w kostkę, polewamy połową sosu i posypujemy serem. Następnie kładziemy kolejną warstwę identyczną jak pierwszą.
  • Następnie naszą zapiekankę pieczemy bez przykrycia ok. 1 godzinę w 170 stopniach. Smacznego ;)
  • Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i sycąca. Można ją odgrzewać kilka razy i zawsze jest przepyszna.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne