Zapiekanka z ziemniakami i boczkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. chodzi o to, aby były jeszcze lekko twarde.
W tym samym czasie można przygotować sos. Cebulkę drobno kroimy, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wszystko należy lekko zeszklić z małą ilością soli (wtedy cebula ma lepszy aromat). Dodajemy również połowę mięsa pokrojonego w kostkę i podpiekamy ok. 10 min. Po tym czasie można wlać sos pomidorowy oraz przyprawić do smaku. Wszystko dusimy ok. 10 min. Sos powinien być gęsty.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie pozostałe składniki czyli mięso, cebulę oraz ogórki i paprykę kroimy w drobną kosteczkę i odstawiamy na bok.
Chłodne ziemniaki kroimy w łódeczki oraz obtaczamy lekko w soli, pieprzu i papryce.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i warstwowo układamy zapiekankę. Kładziemy połowę ziemniaków, które lekko kropimy olejem, wrzucamy część mięsa i warzyw pokrojonych w kostkę, polewamy połową sosu i posypujemy serem. Następnie kładziemy kolejną warstwę identyczną jak pierwszą.
Następnie naszą zapiekankę pieczemy bez przykrycia ok. 1 godzinę w 170 stopniach. Smacznego ;)
Zapiekanka jest bardzo aromatyczna i sycąca. Można ją odgrzewać kilka razy i zawsze jest przepyszna.
Komentarze