Zapiekanka ryżowa na słodko

Ocena:

4.55 (200)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 5 osób
Szybki pomysł na łatwy i niedrogi obiad.
zapiekanka_ryzowa_na_slodko

Składniki:

  • Składniki:
  • -2,5 szkl ryżu,
  • - 2 jajka,
  • -3 łyżki masła lub margaryny,
  • - 6 jabłek,
  • - cukier waniliowy,
  • - 4 łyżki cukru,
  • - 200 ml śmietany,
  • - cynamon,
  • - margaryna do wysmarowania formy

Zapiekanka ryżowa na słodko - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sposób wykonania:
  • Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do gorącego jeszcze ryżu dodajemy roztrzepane jajka, masło, cukier waniliowy i 1 łyżkę cukru kryształu. Wszystko dokładnie mieszamy. Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy cynamon i resztę cukru. Formę do zapiekania natłuszczamy. Część ryżu wykładamy na spód naczynia i smarujemy śmietaną. Wykładamy ½ jabłek i resztę ryżu. Ponownie smarujemy śmietaną i wykładamy resztę jabłek. Zapiekamy ok. 40 min.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne