Wegańskie batony RAW

Ocena:

4.49 (187)

Batony bez pieczenia to zdrowa i pyszna przekąska lub deser. Naturalnie słodkie i bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminy, są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.

Składniki:

  • 1 szklanka migdałów
    1/2 szklanki słonecznika
    1/2 szklanki siemienia lnianego
    1 szklanka daktyli
    1/2 szklanki żurawiny
    1/2 szklanki sezamu ciemny i jasny
    1/2 szklanki rodzynek
    kilka kawałków suszonego mango (można pominąć)

Wegańskie batony raw - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Połowę mieszanki pestek i orzechów przerabiamy na masło (długo miksujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litry S)

  • apołowę miksujemy na drobne kawałki (tak
  • aby w batonach było coś chrupkiego). Suszone owoce blendujemy na drobne kawałki
  • daktyle miksujemy na pastę z dodatkiem 4-8 łyżek wody.

     Mieszamy wszystko razem i ugniatamy na jednolitą masę. Jak masa za bardzo się rozpada  to trzeba dorzucić trochę zmiksowanych

  • rozmoczonych daktyli. Lub po prostu dodać 1-3 łyżek wody. 

    Papier do pieczenia kładziemy na drewnianej desce,  posypujemy go  amarantusem

  • wykładamy masę i ją również posypujemy amarantusem. Przykrywamy papierem do pieczenia i  wałkujemy. Zostawiamy na 2-3 godziny w lodówce. Po  2-3 godzinach (lub całej nocy) kroimy masę na batoniki. Z masy można też przygotować cukierki. Małe kulki masy obtaczamy w amarantusie. Aby batony były jeszcze zdrowsze
  • migdały moczymy przez 12-24 h w wodzie i zdejmujemy z nich skórkę. Moczenie migdałów zwiększa przyswajalność ich cennych składników. Choć prażone są smaczniejsze - lepiej jeść je surowe. Wysoka temperatura niszczy wszystko co najlepsze i najzdrowsze w migdałach.

    Przepis: Agnieszka Siwińska

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne