Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 1 godzina 30 minut
Pieczenie: 20 minut
Porcja: 430 kcal
Składniki na 8 porcji
Składniki:
1 i 1/4 szklanki (20 dag) mąki
5 łyżek (5 dag) mąki krupczatki
25 dag masła
żółtko do posmarowania
40 dag grzybów leśnych lub pieczarek
szklanka bulionu grzybowego
50 ml madery lub innego wina deserowego
1/2 szklanki śmietany
łyżka masła
cebula
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Vol-au-vent z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: obie mąki przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli i wlewając stopniowo 170 ml zimnej wody, wyrobić gładkie ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i odłożyć na 30 minut do lodówki.
Ciasto wyjąć i rozwałkować na kwadrat o boku 20 cm tak, aby przy brzegach było 3 razy cieńsze niż na środku. Zimne masło pokroić na kawałki, ułożyć na środku ciasta, a brzegi zagiąć do wewnątrz, jak kopertę. Wstawić na 15 minut do lodówki.
Ciasto rozwałkować na prostokąt (20 x 60 cm). Nałożyć boczne części ciasta na środkową i ponownie rozwałkować. Znów wstawić na 15 minut do lodówki. Czynność tę powtórzyć jeszcze trzykrotnie.
Po ostatecznym wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować je na grubość 4–5 mm i wyciąć kółka o średnicy około 10 cm.
1/3 kółek zostawić w całości, w pozostałych wyciąć kółka o średnicy około 6 cm. Otrzymane w ten sposób pierścienie położyć na całych kółkach. Wszystko posmarować żółtkiem i piec 10–15 min w temperaturze 240°C.
Na wyciętych środkach (pokrywkach) położyć kuleczki z resztek ciasta i także upiec.
Farsz: cebulę obrać, posiekać, przesmażyć na maśle na złoty kolor. Grzyby oczyścić, pokroić, dodać do cebuli. Smażyć 5–7 minut. Wlać bulion, zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, wlać maderę.
Dodać śmietanę i posiekaną natkę, wymieszać, podgrzewać 5 min na małym ogniu. Foremki przestudzić, wypełnić farszem, zapiec 5 min w temp. 180°C. Podawać gorące, przykryte upieczonymi pokrywkami.