Tosty serowe na dzień dobry.

Na śniadanie drogiej Damie - tost francuski i ... całuski !

Dodany przez:

Tosty serowe na dzień dobry.

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 kawałki pieczywa (najlepiej czerstwego wieloziarnistego)
  • 2 jaja
  • około 3/4 szklaki mleka (0,5%)
  • około 50g sera pleśniowego (Rokpol, Dor Blue itp.)
  • sól, biały pieprz
  • kiełki
  • masło klarowane (lub olej słonecznikowy)

Przygotowanie

  1. Mleko wymieszaj z jajkami, dodaj szczyptę soli i pieprz. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym więcej mleka trzeba dac do jajek. Kawałki pieczywa zanurz w masie jajecznej i potrzymaj dopóki trochę nie wpiją mleka. Ułóż tosty na patelni na rozgrzanym maśle. Po przewróceniu na drugą stronę posyp skruszonym serem i pod koniec smażenia nakryj pokrywką - wtedy ser ładnie się rozpłynie. Przed podaniem udekoruj kiełkami takimi, jakie lubi Twoja Dama.
Śniadanie przekąska kolacja ser pleśniowy tosty kiełki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze