Tarta z ricotty i mascarpone

Ocena:

4.49 (175)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
Przepis na tartę z ricotty i mascarpone

Składniki:

  • CIASTO:
  • 40 dag gotowego ciasta francuskiego
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • mąka do podsypania
  • NADZIENIE:
  • 30 dag ricotty
  • 20 dag mascarpone
  • 20 dag kandyzowanej skórki z cytryny z grubsza posiekanej
  • 12 dag cukru
  • 6 jajek, oddzielnie białka i żółtka
  • kandyzowane plastry cytryny do dekoracji

Tarta z ricotty i mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto posypujemy drobno startą skórką z cytryny i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni, na grubość 2–3 mm. Formę na tartę o śr. 25 cm luźno i delikatnie wylepiamy ciastem, dociskamy na brzegach. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.
  • Nadzienie: w dużej misce ricottę mieszamy z mascarpone, kandyzowaną skórką cytrynową oraz 10 dag cukru i 5 żółtkami. Białka 6 jajek ubijamy. Pod koniec dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i szklista. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na ciasto. Wystające ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy przez 30 min. Pozostawiamy do ostygnięcia przez 2 godz. Dekorujemy plastrami kandyzowanej cytryny.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne