Tarta z ricotty i mascarpone - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto: piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Ciasto posypujemy drobno startą skórką z cytryny i rozwałkowujemy na lekko posypanej mąką powierzchni, na grubość 2–3 mm. Formę na tartę o śr. 25 cm luźno i delikatnie wylepiamy ciastem, dociskamy na brzegach. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy.
Nadzienie: w dużej misce ricottę mieszamy z mascarpone, kandyzowaną skórką cytrynową oraz 10 dag cukru i 5 żółtkami. Białka 6 jajek ubijamy. Pod koniec dodajemy resztę cukru i ubijamy, aż piana będzie sztywna i szklista. Pianę delikatnie mieszamy z masą serową i wylewamy na ciasto. Wystające ciasto smarujemy rozmąconym żółtkiem. Pieczemy przez 30 min. Pozostawiamy do ostygnięcia przez 2 godz. Dekorujemy plastrami kandyzowanej cytryny.
Komentarze