zainspirował mnie do przygotowania dania przepis K. Okrasy.
Składniki:
3 plastry schabu
1 ząbek czosnku
kilka gałązek tymianku
1/2 sera mozzarella
1 pomidor
1/2 cukinii
2 łyżki oleju
sól ziołowa
pieprz kolorowy
3 suszone pomidory Fine Food Bio
Schab z suszonymi pomidorami i serem mozzarella - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mieszamy dokładnie posiekany tymianek i 1 ząbek czosnku z 2 łyżkami oleju rzepakowy. Każdy kawałek schabu wkładamy do worka foliowego i dokładnie rozbijamy na cienkie plastry. Nacieramy z obu stron schab marynatą, przykrywamy folią i wkładamy mięso na 30 minut do lodówki. Grillujemy z obu stron. 3 pomidory suszone i połowę sera mozzarella kroimy w cienkie paski i układamy na mięsie, spinamy wykałaczką, trzymamy na patelni, aż ser się lekko rozpuści. Cukinię kroimy w dość szerokie plastry, doprawiamy do smaku kolorowym pieprzu i marynatą która została po wyjęciu mięsa. Na patelni grillowej smażymy cukinię z obu stron, doprawiamy solą ziołową pod koniec smażenia. Pomidor kroimy w kosteczkę. Mięso układamy na środku talerza, wokół układamy grillowane plastry cukinii posypane kostką z pomidora.