Salsa Roja

Obok salsy verde to podstawowy meksykański sos. Podajemy do mięs, przekąsek lub samodzielnie z chipsami nachos

Dodany przez:

Salsa Roja

Sosy i dipy

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 4.5 z 2 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
  • 2 papryczki chili serrano (albo 3 małe czerwone chili lub 5 plastrów marynowanego jalapenos)
  • pół czerwonej cebuli
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki świeżej kolendry
  • sok z limonki
  • sól
  • tabasco

Przygotowanie

  1. Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry i kroimy na pół, usuwamy pestki, miąższ drobniutko kroimy (pomidory z puszki rozdrabniamy razem z zalewą). Papryczki drobno sieka-my. Do pomidorów i papryki dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek, kolendrę, sok z limonki, przyprawiamy solą i ew. kilkoma kroplami sosu tabasco. Przykrywamy folią i odstawiamy na 1 godz., by smaki się przegryzły.
  2. Możemy ją przygotować także, miksując wszystkie składniki w malakserze.
przekąska sos meksykański salsa roja
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze