Sałatka ziemniaczana w liściu kapusty

Ocena:

4.53 (144)

  • 35 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 35 minut
Oczekiwanie: 30 minut
Porcja: 570 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 60 dag ziemniaków
  • 4 duże liście czerwonej kapusty
  • 10 dag ciecierzycy z puszki
  • 10 dag pieczarek
  • por
  • kwaśne jabłko
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sałatka ziemniaczana w liściu kapusty - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Ziemniaki wyszorować, ugotować w osolonej wodzie (ok. 20 minut). Osączyć, ostudzić, obrać, pokroić na kawałki.
  • ■ Por umyć, pokroić w krążki. Pieczarki oczyścić, pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć, wykroić gniazdo nasienne, pokroić na małe kawałki, skropić sokiem z cytryny. Ciecierzycę osączyć z zalewy.
  • ■ Warzywa, pieczarki i owoce włożyć do salaterki, polać sosem chantilly, wymieszać, wstawić na 30 minut do lodówki. Ułożyć na liściach kapusty i podawać.
  • Sos chantilly (czyt. szantiji)
  • ● szklanka majonezu
  • ● 3 łyżki śmietany kremówki
  • ● sól, pieprz
  • Śmietanę ubić. Wymieszać z majonezem, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne