Sałatka z kurczakiem i truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Piersi z kurczaka umyć, oczyścić i natrzeć delikatnie przyprawami – papryką, solą – po czym usmażyć na patelni albo na grillu. Powinny być brązowe z obu stron i aromatyczne.
Oderwać szypułki od truskawek i dokładnie umyć owoce. Pokroić. Większe egzemplarze można pokroić na połówki, mniejsze na ćwiartki. Wrzucić do miski. Awokado przeciąć na pół, wydobyć pestkę, a następnie pokroić zielony miąższ na kawałki.
Fetę pokroić w kostki. Roszponkę umyć i usunąć ewentualne nadgniłe listki. Chili umyć, przekroić na pół i usunąć z niego pestki oraz pokroić na drobne kawałeczki. Sałatę należy rozłożyć na szerokim półmisku. Truskawkę, fetę oraz awokado pomieszać ze sobą i ułożyć na zieleninie.
Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą w miseczce, a następnie skropić sosem sałatę. Posypać ją dodatkowo chili, rozmarynem, skórką z limonki oraz pieprzem.
Filety z kurczaka pokroić w paski i ułożyć na pozostałych składnikach. Podawać. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem pszennym.
Komentarze