Rolmopsy

Rolmopsy śledziowe to jedna z najpopularniejszych przekąsek, nie tylko na święta. Często znajdziemy je na wszelkich imprezowych stołach z przystawkami. Rolmopsy w zalewie sobie się łatwo i z zaledwie kilku składników. To fantastyczny sposób na śledzie w nieco innym wydaniu. Zobaczcie nasz przepis na rolmopsy i bierzcie się za zawijanie! 

przetwory rybnesledzie marynowanerybaPrzystawkirolmopsyPrzekąski

Czas przygotowania:
4000 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 180 głosów)

Kroki wykonania:

  • StockFood_11108533_Layout_Herring_fillets1.Śledzie wypatroszyć i wyfiletować, skórę zostawić (uzyskamy 8 filetów). Płaty śledziowe zalać zimną wodą i moczyć kilka godzin. Gdy śledzie się wymoczą ugotować zalewę. Do garnka wlać wodę i ocet, dodać przyprawy oraz obraną i pokrojoną marchew i cebulę. Zalewę gotować 5 minut.
  • StockFood_60055585_Layout_Fillets_of_herring_in_oil2.Śledzie wyjąć z wody, każdy z nich na stronie bez skóry posmarować cienko musztardą, na węższym końcu ułożyć marchew, cebulę i ogórka i zawinąć w roladę. Rolmopsa spiąć wykałaczką. Tak przygotowane rolmopsy ułożyć ciasno w garnku lub misce i zalać jeszcze ciepłą zalewą razem. Tak zrobione rolmopsy wystudzić, zakryć pokrywką i wstawić do lodówki na dwa lub trzy dni.

Porady

Rolmopsy - przepis

Jak zrobić rolmopsy? To żadna sztuka i poradzi sobie z tym nawet początkujący kucharz. Przepis na rolmopsy to przede wszystkim dobrej jakości śledzie. Jak wybrać dobre płaty śledziowe? Kupując śledzie, należy zwracać uwagę czy są jednolitego koloru i nie są ciemnożółte. Mając świeże płaty śledziowe, wystarczy już tylko dobrze dobrawiona zalewa i kilka dni cierpliwości, aby móc zajadać się pysznymi domowymi rolmopsami. 

Jak zrobić rolmopsy z solonych śledzi?

Aby zrobić rolmopsy w occie, musimy wcześniej wymoczyć solone płaty śledziowe. Najlepiej moczyć je w zimnej wodzie przynajmniej przez kilka godzin, a jeśli mamy taką możliwość, to nawet przez całą noc. Wymoczone śledzie wyjmujemy z wody i wtedy możemy już przystępować do marynowania. 

Marynata do rolmopsów

Klasyczna zalewa do śledzi rolmopsów składa się z wody, octu, soli, cukru i przypraw. Marynatę do rolmopsów można jednak doprawić na wiele sposobów, według własnych preferencji smakowych. Jeśli lubimy pikantne smaki, zalewa na rolmopsy fantastycznie wyjdzie z dodatkiem chilli, chrzanu czy imbiru. 

Ile kalorii ma rolmops?

Rolmopsy śledziowe to lekka i zdrowa przekąska. Można je jeść bez obaw bo zawierają mało kalorii, a przy tym dużo cennych właściwości odżywczych. W 100 g rolmopsów jest około 150 kalorii, co znaczy, że jeden średni rolmops ma około 75 kalorii. 

Rolmopsy inaczej

W kuchni polskiej królują rolmopsy świąteczne, ale śledziowe roladki można przygotowywać również na wiele innych sposobów. Dodając do nich różne warzywa, sosy czy przyprawy, możemy przygotować wiele kombinacji smakowych. Na kolejnej imprezie spróbujcie podać rolmopsy z sałatką ziemniaczanąrolmopsy na pieczarkach lub w sosie rzodkiewkowym. Dla tradycjonalistów polecamy rolmopsy z papryką, a jeśli lubicie mocne smaki, warto wypróbować rolmopsy w ostrym sosie. Popularnym daniem w wielu regionach Polskie są także rolmopsy w sosie tatarskim oraz rolmopsy z chrzanem. Ciekawym połączeniem są śledzie z owocami, na przykład rolmopsy z gruszką lub rolmopsy ze śliwkami. Pysznym daniem są również rolmopsy po giżycku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy