Roladki wołowe mojej Mamy

Zapach dzieciństwa!

ogórki kiszonedania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.28 z 206 głosów)

Składniki:

  • 1 kg mięsa wołowego np.z udźca
  • 25 dag boczku wędzonego
  • 2 średnie cebule
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3 małe ogórki kiszone
  • musztarda, sól, pieprz
  • smalec do obsmażenia
  • ziele angielskie, liść laurowy i pieprz ziarnisty
  • 2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Mięso pokroić na 8 plastrów. Rozbić je delikatnie. Posolić, popieprzyć i posmarować musztardą. Na każdym płacie położyć: słupek boczku, cząstkę ogórka, połówkę jajka i cząstkę cebuli. Zawinąć i obwiązać nitką. Obsmażyć na złoto. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości z listkiem, zielem, pieprzem ziarnistym i czosnkiem. Wyjąć, zdjąć nici. Powstały z duszenia sos podprawić łyżeczką mąki. Roladki polać sosem. Podawać z ziemniakami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy