ROLADA BRZOSKWINIOWA

Bardzo łatwa w przygotowaniu rolada z brzoskwiniowym kremem

dodany przez: osiniak1988

rolada desery roladki

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 174 głosów)

Składniki:

  • ciasto:
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 1 i 1/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 łyżki oleju
  • aromat do ciast najlepiej waniliowy / cytrynowy
  • krem:
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • 3 budynie waniliowe / brzoskwiniowe na 0,5l
  • 7-8 łyżek cukru (według uznania)
  • cukier waniliowy

Sposób przygotowania:

Rolada brzoskwiniowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto: Ubić białka, dodać do piany cukier i jeszcze chwilę ubijać. Do piany dodać żółtka, potem mąkę + proszek do pieczenia, na koniec dodać olej. Wymieszać delikatnie, piec około 30-40 min na złoty kolor w temperaturze 150 stopni. Dobrze ciepły biszkopt zwinąć w rulon i ostawiać do ostygnięcia.
  • Krem: Brzoskwinie odcedzić od syropu i zmiksować, przełożyć do garnka i gotować przez chwile z cukrem, cukrem waniliowym i odrobiną wody (około 1/3 szklanki). Zestawić z ognia. Budynie rozmieszać w syropie z brzoskwiń i dodać do masy brzoskwiniowej, zagotować - krem szybko gęstnieje.
  • Gorący krem wyłożyć na rozwinięty biszkopt i zawinąć. trochę kremu zostawić do polania rolady na wierzch. Wstawiać do lodówki do całkowitego zastygnięcia kremu. Wierzch można udekorować według własnego upodobania.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy