Rogaliki z makiem
Przepis na 16 sztuk rogalików z makiem. Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie
Dodany przez:
Promocja
Składniki
- 200 ml ciepłego mleka + do posmarowania
- 3 dag świeżych drożdży
- łyżka cukru
- 60 dag mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 200 ml maślanki naturalnej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki roztopionego masła
- mak do posypania
Przygotowanie
- Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Gdy cukier się rozpuści, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
- Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięte drożdże.
- Zagniatamy gładkie, elastyczne, dość luźne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy do czasu, aż minimum dwukrotnie zwiększy swą objętość.
- Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie do momentu uformowania kształtu koła o grubości około 1 cm, które następnie tniemy na 4 trójkąty.
- Trójkąty zwijamy, formując rogaliki (powinno być ich 16).
- Rogaliki układamy w odstępach na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 20 minut.
- Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut.
Wskazówki
ŚNIADANIOWA KLASYCZNA w nowej odsłonie
Śniadaniowa to klasyka na polskich stołach od 27 lat! Jej sekretem jest wyjątkowa, niezmienna od lat receptura bazująca na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Jest źródłem kwasów Omega 3, bez konserwantów i ma wysoką zawartość witamin A, D i E. Margaryna Śniadaniowa Klasyczna rozsmarowuje się idealnie, podkreśli smak każdej kanapki i zapewni pełny energii start każdego dnia!
Teraz Śniadaniowa Klasyczna w nowej odsłonie – dla ceniących tradycję nadal w okrągłym opakowaniu, a dla zainspirowanych nowoczesnością - w prostokątnym.
Komentarze