Rogaliki z makiem

Przepis na 16 sztuk rogalików z makiem. Czas przygotowania: 30 minut + wyrastanie

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 200 ml ciepłego mleka + do posmarowania
  • 3 dag świeżych drożdży
  • łyżka cukru
  • 60 dag mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 200 ml maślanki naturalnej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • mak do posypania

Przygotowanie

  1. Mleko mieszamy z drożdżami, cukrem i 2 łyżkami mąki. Gdy cukier się rozpuści, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut.
  2. Resztę mąki przesiewamy, dodajemy sól, maślankę, proszek do pieczenia, stopione masło i wyrośnięte drożdże.
  3. Zagniatamy gładkie, elastyczne, dość luźne ciasto. Przykrywamy, odstawiamy do czasu, aż minimum dwukrotnie zwiększy swą objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 równe części i każdą rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie do momentu uformowania kształtu koła o grubości około 1 cm, które następnie tniemy na 4 trójkąty.
  5. Trójkąty zwijamy, formując rogaliki (powinno być ich 16).
  6. Rogaliki układamy w odstępach na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Odstawiamy je na 20 minut.
  7. Rogaliki smarujemy mlekiem i posypujemy makiem.
  8. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 st. C i pieczemy przez ok. 15 minut.

Wskazówki

ŚNIADANIOWA KLASYCZNA w nowej odsłonie
 
Śniadaniowa to klasyka na polskich stołach od 27 lat! Jej sekretem jest wyjątkowa, niezmienna od lat receptura bazująca na ukwaszonym mleku i najwyższej jakości olejach roślinnych. Jest źródłem kwasów Omega 3, bez konserwantów i ma wysoką zawartość witamin A, D i E. Margaryna Śniadaniowa Klasyczna rozsmarowuje się idealnie, podkreśli smak każdej kanapki i zapewni pełny energii start każdego dnia!
Teraz Śniadaniowa Klasyczna w nowej odsłonie – dla ceniących tradycję nadal w okrągłym opakowaniu, a dla zainspirowanych nowoczesnością - w prostokątnym.

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze