Pyszna sałatka na szpinakowym biszkopcie.

Sałatka jest bardzo efektowna i smaczna.Polecam

biszkoptSałatki

Czas przygotowania:
160 min.
Ocena:

(średnia 4.19 z 176 głosów)

Składniki:

  • BISZKOPT 150 g szpinaku baby 3 jajka 1/4 szklanki oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki kolorowego pieprzu 3 łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia SAŁATKA JARZYNOWA 4 duże ziemniaki 7 średnich marchewek 3 średnie pietruszki 3 jajka ugotowane na twardo 2 duże jabłka 4 ogórki konserwowe 150 g.groszku konserwowego 1 średnia cebula 4 łyżki majonezu sól,pieprz do smaku 1 zielona sałata do dekoracji

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szpinak myjemy i osuszamy, miksujemy z dodatkiem żółtek, oleju, czosnku i przypraw na gładki krem.Mąkę przesiewamy przez sitko,dodajemy proszek do pieczenia oraz szpinak ,mieszamy.Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywna pianę.delikatnie łączymy ze szpinakową masą.formę o wymiarach 20*30 cm.smarujemy margaryną wykładamy papierem do pieczenia,wylewamy masę szpinakową wkładamy do uprzednio nagrzanego piekarnika.Pieczemy 30 minut w temp.180 stopni C.Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Ziemniaki,marchewkę, pietruszkę myjemy gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie,studzimy obieramy.4 marchewki trzemy na tarce o dużych oczkach odkładamy .Jajka,ogórki jabłka oraz resztę warzyw kroimy w średnią kostkę,cebule drobno siekamy dodajemy groszek ,majonez doprawiamy do smaku ,mieszamy.Sałatkę równomiernie rozkładamy na biszkopcie,na wierzch kładziemy startą marchewkę.Wstawiamy do lodówki na 2 godziny.Po czasie sałatkę kroimy na równe kawałki porcjujemy na talerz.Dekorujemy cienko pokrojoną sałatą.SMACZNEGO.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy