Prućka (jajo na mące)

Ocena:

4.42 (173)

  • 20 min.
  • dla 1 osoby
Potrawa staropolska. Jest to danie ubogie, lecz sycące.

Składniki:

  • ok. 2 szklanki mleka,
  • 3-4 jaja,
  • 2-3 łyżki mąki,
  • pieprz, sól,
  • olej do smażenia.

Prućka (jajo na mące) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wbić jaja do mleka i całość roztrzepać. Dodać mąkę i posolić.
  • Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką przelać na patelnię.
  • Ciągle mieszając trzepaczką czekamy aż masa uzyska konsystencję purée (uważamy by nie przypalić) i doprawiamy pieprzem. Jeśli zajdzie taka potrzeba możemy prućkę dosolić. Najlepiej smakuje doprawiona solidnie pieprzem. Podawać z chlebem lub ziemniakami. Może też posłużyć jako obkład do świeżego, chrupiącego chlebka.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne