Potrawka z kurczaka

Przepis na pełnowartościowe błyskawiczne danie. Polecam z ryżem.

dania mięsnepotrawka

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 200 głosów)

Składniki:

  • - 3 piersi z kurczaka
  • - 250 g fasolki szparagowej zielonej
  • - 2 marchewki
  • - 1 papryka czerwona surowa
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
  • Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Włożyć kawałki kurczaka, smażyć około 10 minut. Dodać pokrojoną marchewkę w talarki, fasolkę w krótki słupki, paprykę w drobną kosteczkę i podlać obficie wodą.
  • Dusić około 50 minut. Dodać kurkumę, paprykę słodką, sól do smaku.
  • Na koniec całość zagęścić łyżką mąki, rozprowadzoną w około 1/4 szklanki wody.
  • Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy