Potrawka z kurczaka

Przepis na pełnowartościowe błyskawiczne danie. Polecam z ryżem.

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • - 3 piersi z kurczaka
  • - 250 g fasolki szparagowej zielonej
  • - 2 marchewki
  • - 1 papryka czerwona surowa
  • - 1 ząbek czosnku
  • - 1 cebula
  • - sól, ½ łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • - 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Kurczaka pokroić w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm. Czosnek i cebulę obrać, posiekać.
  2. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i czosnek. Smażyć na małym ogniu, często mieszając, aż cebula się zeszkli, ale nie zrumieni. Włożyć kawałki kurczaka, smażyć około 10 minut. Dodać pokrojoną marchewkę w talarki, fasolkę w krótki słupki, paprykę w drobną kosteczkę i podlać obficie wodą.
  3. Dusić około 50 minut. Dodać kurkumę, paprykę słodką, sól do smaku.
  4. Na koniec całość zagęścić łyżką mąki, rozprowadzoną w około 1/4 szklanki wody.
  5. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem. Udekorować posiekaną natką pietruszki.
kurczak obiad Potrawka marchewka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy