Polędwiczki w sosie żurawinowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Polędwiczki umyć, przyprawić solą i pieprzem.Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić i dodać polędwiczki.Smażyć ze wszystkich stron , aż się ładnie zarumienią.Patelnię z mięsem wstawić do piekarnika nagrzanego do tem.230 stopni i piec 15 minut.W tym czasie w małym naczyniu roztopić pozostałe masło.Dodać posiekaną w kostkę cebulę i zioła.Dusić ok.5 minut.Dodać rosól, ocet balsamiczny,żurawiny i mieszając podgrzewać jeszcze 3 minuty, aż żurawiny się rozpuszczą.Gotowe polędwiczki wyjąć z piekarnika, asos który powstał podczas ich pieczenia ,przelać do rondelka z żurawinami.Gotować 6 minut, aż zgęstnieje.Przyprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.Mięso pokroić na ukośne plastry, wyłożyć na talerze i polać sosem żurawinowym.
Komentarze