placuszki_z_dipem_groszkowym_feta_w_winnym_sosie

Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie

Ocena:

4.48 (162)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie

Składniki:

  • 5 większych ziemniaków
  • 4 cebule
  • 4 łyżki mąki
  • 1 jajko
  • 150 g zielonego groszku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia
  • ser feta
  • 150 g mrożonego groszku
  • 600 ml bulionu warzywnego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 ml śmietany
  • 50 g świeżego koperku
  • 50 g masła
  • szczypior

Placuszki z dipem groszkowym, fetą w winnym sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki i 2 cebule zetrzeć do miski. Nadmiar wody odlać, wbić do ziemniaków jajko, wsypać mąkę, przyprawić i smażyć placuszki ( wielkość jaką to woli ). W rondelku podsmażyć na 25 g masła posiekaną cebulę i dodać do niej groszek. Mieszając, smażyć przez chwilę. Wlać bulion ok 300 ml i gotować do miękkości ( jeśli bulion odparuje, a groszek jeszcze nie będzie miękki, dolać odrobinę wody - nie za dużo bo nie wyjdzie gęsta masa ). Ugotowany zmiksować blenderem na gładko.
  • Na pozostałym maśle w osobnym garnku, podsmażyć posiekaną ostatnią cebulę, wlać do niej wino i chwilę gotować, niech wino odparuje. Dolać pozostały bulion i śmietanę, gotować w razie potrzeby doprawić solą, pieprzem. Aby pozbyć się cebuli, przecedzić sos. Powinien gęstnieć, jeśli nie to dodać łyżkę mąki i zagotować. Na końcu dodać posiekany koperek.
  • Posiekać szczypior i fetę. Na placuszki układać groszkową masę, fetę, polać winnym sosem i posypać szczypiorem ( można sos polać na placuszka przed groszkiem - jak kto woli ).......................
  • Smacznego
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne