Placek serowo-jabłkowy

Ocena:

4.56 (170)

  • 1 godz. 30 min.
Placek serowo-jabłkowy

Składniki:

  • 20 dag mąki + do podsypania
  • 12,5 dag zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka śmietanki
  • tłuszcz do formy
  • 80 dag jabłek (antonówki lub renety)
  • sok z 1 cytryny
  • łyżeczka cynamonu
  • 25 dag twarogu
  • 2 łyżki miodu
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek konfitury morelowej

Placek serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Placek serowo-jabłkowy
  • Mąkę zagniatamy z pokrojonym masłem, cukrem i śmietanką na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, placek przekładamy do natłuszczonej formy o śr. 26 cm i formujemy rant o wysokości ok. 3 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy krążek wielkości obwodu formy, układamy na cieście i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 20 min.
  • Po wyjęciu usuwamy papier i nasiona, ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy połową łyżeczki cynamonu. Twaróg ucieramy z miodem, żółtkami, resztą soku z cytryny i cynamonu. Masę przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy promieniście cząstki jabłek. Pieczemy ok. 40 min. Po wystudzeniu podgrzewamy konfiturę morelową i smarujemy nią jabłka.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Porady

Zobacz też: przepis na placek ze śliwkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne