Placek serowo-jabłkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Placek serowo-jabłkowy
Mąkę zagniatamy z pokrojonym masłem, cukrem i śmietanką na gładkie ciasto. Formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na 30 min do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy podsypanej mąką, placek przekładamy do natłuszczonej formy o śr. 26 cm i formujemy rant o wysokości ok. 3 cm. Z papieru do pieczenia wycinamy krążek wielkości obwodu formy, układamy na cieście i obciążamy grochem lub fasolą. Pieczemy 20 min.
Po wyjęciu usuwamy papier i nasiona, ciasto odstawiamy do ostygnięcia. Jabłka obieramy i kroimy na ósemki, usuwając gniazda nasienne. Kroimy wzdłuż na cząstki i skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy połową łyżeczki cynamonu. Twaróg ucieramy z miodem, żółtkami, resztą soku z cytryny i cynamonu. Masę przekładamy na podpieczony spód, na wierzchu układamy promieniście cząstki jabłek. Pieczemy ok. 40 min. Po wystudzeniu podgrzewamy konfiturę morelową i smarujemy nią jabłka.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!