Pikle wiejskie

Przepis na przetwory z grzybów - pikle z podgrzybków

Dodany przez:

Pikle wiejskie

Z grzybów

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 3 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 1 kg małych podgrzybków leśnych
  • 1/2 kg szalotek lub cebuli
  • główka czosnku
  • 3 kolorowe papryki
  • szklanka wody
  • 2 szklanki octu
  • 2 liście laurowe
  • po 8 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
  • łyżeczka gorczycy
  • łyżka cukru
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Przygotowanie

  1. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  2. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
  3. ■ Grzyby oczyścić, umyć dokładnie i gotować w osolonym wrzątku przez 15 minut. Przelać zimną wodą. Cebulki i czosnek obrać. Papryki umyć, oczyścić z nasion, pokroić w paski.
  4. ■ Zagotować wodę z octem, przyprawami, cukrem, sokiem z cytryny oraz solą. Warzywa i grzyby ułożyć w słoikach, zalać przestudzoną zalewą, zakręcić. Pasteryzować przez 15 min w temp. 100°C.
  5. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  6. Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
przetwory Grzyby wegetariańska Papryka pikle podgrzybki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze