Pikantny kurczak z musem z mango

Super doznanie smakowe, połączenie mango z grillowaną papryką pepperonii..... i do tego kurczaczek..

dania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 159 głosów)

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 łyżeczek oliwy z chilli
  • (ze słoiczka czosnku w oleju z chilli)
  • "ognista mieszanka przypraw"
  • 1 mango
  • 1 papryka pepperoni czerwona
  • 1 łyżka soku z limonki
  • torebka ryżu białego

Kuchnia:

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka oczyszczamy, marynujemy w oliwie z chilli, dodajemy szczyptę ognistej mieszanki przypraw (u mnie więcej:), odstawiamy na conajmniej godzinę. W tym czasie gotujemy ryż w osolonej wodzie, obieramy mango, paprykę oczyszczamy z pestek.
  • Zamarynowanego kurczaka oraz paprykę pepperoni układamy na grillu, pieczemy ok 15-20 minut w piekarniku. Po 5-10 minutach wyjmujemy paprykę, nożem delikatnie zdejmujemy miąższ (bez skórki). Obrane mango razem z miąższem z papryki i łyżką soku z limonki wrzucamy do blendera (kilka kawałków odstawiamy do dekoracji), miksujey na jednolitą masę.
  • Na talerzu do małych miseczek nakładamy mus z mango, obok układamy ryż i pokrojony w plastry kurczak, dekorujemy kawałkami mango.
  • Smacznego!!! :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy