Pieczone mięso w sosie

Ocena:

4.53 (179)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
sosik

Składniki:

  • cebula - 3 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • mięso wieprzowe - 1,5 kg
  • przyprawa grill - 1 torebka
  • sos KNORR grzybowy lub borowikowy - 1 torebka
  • vegeta - 5 łyżek stołowych

Pieczone mięso w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso wieprzowe (ja zrobiłam z szynki wieprzowej, ale może być bardzo
  • chuda łopatka) - pucek nacieramy vegeta, i grillem. Zostawiamy na noc w
  • lodówce lub przynajmniej na 1 godzinę żeby przeszło przyprawami.
  • Następnie cały pucek podsmażamy na oleju z każdej strony aż do
  • zrumienienia. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy piórkami z cebuli (kroimy
  • cebule grubiej), na to wyciskamy czosnek lub drobno go kroimy. Na ową
  • "kołderkę" wykładamy mięso, posypujemy trochę grillem po wierzchu, zamykamy
  • naczynie żaroodporne i pieczemy w 160 stopniach ok. 30-40 minut.
  • Wychodzi nam wspaniała pieczeń w sosie własnym.
  • Jeśli nie czujemy się jeszcze zbyt wycięczeni odlewamy z upieczonego
  • mięsa 3/4 szklanki sosu, dodajemy do niej ok. 100ml wody, rozrabiamy w tym sos
  • grzybowy lub borowikowy KNORR. Mięso kroimy na kawałki lub grubsze plastry
  • (ok. 3,5 cm) polewamy sosem i mamy super mięsiwko do ziemniaków.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne