moje_cyganskie_kotlety

Moje cygańskie kotlety

Ocena:

4.46 (175)

  • 20 min.
  • dla 6 osób
Troszkę inaczej podany kotlet

Składniki:

  • mięso wieprzowe od łopatki lub szynki 50-60 dag
  • sól
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • jaja 1-2 szt
  • bułka tarta
  • olej
  • pieczarki 25-30 dag
  • cebula 1 szt
  • ser żółty w plastrach

Moje cygańskie kotlety - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso po opłukaniu i osuszeniu kroimy na 5 - 6 plastrów.
  • Każdy plaster oprószamy solą i przyprawą do mięsa mielonego.
  • Plastry mięsa (pojedynczo) wkładamy do foliowej torebki i zbijamy je na obie strony, tak długo, aż plaster zamieni się w zraz siekany,i wygląda prawie tak, jak mięso mielone.
  • Z tak rozbitego mięsa, formujemy podłużne lub okrągłe kotlety. Zanurzamy w roztrzepanych z solą jajach i panierujemy w bułeczce tartej.
  • Smażymy na złoty kolor z obu stron.
  • Usmażone utrzymujemy w cieple.
  • Cebule obieramy, kroimy w piórka i szklimy na rozgrzanym oleju, do chwili aż cebula stanie się szklista.
  • Umyte i pokrojone w paski pieczarki dorzucamy do cebuli i dusimy do chwili aż wyparuje sok z pieczarek i pieczarki się zrumienią. Pod koniec duszenia dodajemy sól do smaku.
  • Usmażone kotlety układamy na blaszce wysmarowanej olejem.
  • Na kotlety nakładamy porcję uduszonych z cebulą pieczarek i nakrywamy plastrem sera żółtego.
  • Wstawiamy do nagrzanego do 150 stopni C. piekarnika i zapiekamy około 10 - 15 minut, aż ser nam się dokładnie rozpuści.
  • Od razu układamy na talerzach i podajemy z pieczywem i surówką jako kolację, lub do obiadu z ziemniakami piure, albo z wody.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne