Krucha malinowa wieża. Idealne połączenie aksamitnego smaku tych owoców z Nutellą. Lekki krem i cienkie, kruche ciasto francuskie tworzą efektowną architektoniczną formę.
Malinowa wieża z nutellą® - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Po wyjęciu z piekarnika ostudź ciasto i pokrój w prostokąty około 3 x 7 cm (3 prostokąty na 1 porcję).
Ciasto francuskie rozwałkuj tak, aby jego grubość wynosiła około 5 mm. Rozłóż je między dwoma arkuszami pergaminu, następnie przełóż je między dwoma płaskimi blachami. Przyciśnij blachy czymś ciężkim. Piecz 15–20 minut w piekarniku w temperaturze 160°C.
Połóż prostokąt na talerzu i umieszczaj na nim na przemian maliny i wyciśniętą z rękawa cukierniczego Nutellę, w dwóch rzędach. Przykryj kolejnym prostokątem z ciasta francuskiego i powtórz układanie. Przykryj wszystko ostatnim prostokątem. Posyp cukrem pudrem i udekoruj pokruszonymi suszonymi malinami, syropem malinowym oraz listkiem mięty.
Komentarze