Makaron z pieczonymi warzywami

Przepis pochodzi z tej strony: www.philadelphia.co.uk

dodany przez: kasia1977

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 169 głosów)


Składniki:

  • 1 lyzka oliwy;
  • 1 czerwona i 1 pomaranczowa papryka, oczyszczone i pokrojone na kawalki - ja dalam czerwona i zielona;
  • 1 duzy slodki ziemniak (okolo 300g), obrany i pokrojony na 2.5cm kawalki;
  • 1 duza cukinia, przekrojona wzdluz i pokrojona na 1cm plasterki - dalam 2 malutkie;
  • 150g pomidorkow koktajlowych, przepolowionych;
  • 250g penne - dalam 350g;
  • 120g serka Philadelphia z czosnkiem i ziolami - dalam wiecej, bo chcialam zuzyc, okolo 200g;
  • 3 lyzki mleka;
  • bazylia - swieze listki przy serwowaniu, opcjonalnie;

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 220stC. Wymieszaj oliwe, papryki, ziemniaka i cukinie na duzej blaszce do pieczenia i dopraw dobrze swiezo zmielonym pieprzem. Piecz okolo 20-25min, az warzywa beda miekkie i lekko zbrazowione. Dodaj pomidorki i zostaw na jeszcze 5min.
  • Ugotuj makaron wedlug instrukcji na opakowaniu, odcedz, wloz z powrotem do garnka. Dodaj serek i mleko i mieszaj, az sie rozpuszcza tworzac kremowy sos. Dorzuc warzywa. Podawaj udekorowane bazylia.
  • uwagi: nastepnym razem opuszcze ziemniaka i dam wiecej cukinii i papryki - pieczony slodki ziemniak robi sie bardzo miekki i rozgniata sie na talerzu, jak puree...
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy