1 opakowanie mrożonego groszku (ewentualnie groszek z puszki)
30 dag wędzonego boczku
40 dag makaronu np. muszelki
2 cebule
1 ząbek czosnku
20 dag żółtego sera
sól, pieprz, olej
Makaron z boczkiem i groszkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Boczek kroimy w paski i rumienimy na małej ilości oleju.
Następnie kroimy w drobną kostkę cebule i czosnek i dodajemy do podsmażonego boczku i lekko solimy. Mieszamy i dusimy na małym ogniu.
Gdy cebula będzie lekko zeszklona, dodajemy opakowanie nierozmrożonego groszku i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Aby groszek nie przywarł do patelni, możemy wlać trochę wody. Część groszku rozgniatamy na patelni, dzięki czemu potrawa nabierze lepszego smaku i aromatu. Doprawiamy pieprzem.
Makaron gotujemy al. dente w lekko osolonej wodzie. Dokładnie odcedzamy i dodajemy do groszku z boczkiem. Mieszamy i chwilę dusimy na małym ogniu.
Makaron z boczkiem i groszkiem podajemy na gorąco. Gotową potrawę posypujemy startym żółtym serem.