Makaron w brokułowym sosie

Pyszne i szybkie danie

dania z makaronem

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 182 głosów)

Składniki:

  • Na 2 porcje:
  • 150 g mrożonego brokułu
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 30 g mozzarelli
  • 30 g sera żółtego
  • 200 g makaronu
  • Czosnek granulowany
  • Sól
  • Pieprz biały

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Zamrożony brokuł wrzucić na osolony wrzątek. Po 5 minutach odcedzić, przelać zimną wodą i rozdrobnić. W rondelku rozgrzać oliwę z oliwek. Wrzucić brokuł, chwilę przesmażyć.
  • Dodać śmietankę i dusić razem 2 minutki. W międzyczasie ugotować makaron na półtwardo wg przepisu na opakowaniu. Odcedzić.
  • Do sosu wrzucić starte na tarce o dużych oczkach oba sery: żółty i mozzarellę, mieszać do rozpuszczenia serów.
  • Dodać odcedzony makaron (jeśli sos jest zbyt gęsty można dodać 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu), wymieszać. Chwilę trzymać na ogniu.
  • Rozłożyć na talerzach, udekorować małą różyczką brokułu

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy