Makaron - spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym

Makaron w połączeniu z cebulką, pomidorami i parówką świetnie nadaje się na kolację.

Dodany przez:

Makaron - spaghetti z parówkami w sosie pomidorowym

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.67 z 3 głosów)

Składniki

  • spaghetti - 400 g
  • masło - 2 - 4 łyżki
  • cebulka perłowa w zalewie - 1 słoik (370 g)
  • parówki - 4 szt
  • czosnek - 1 ząbek
  • pomidory w puszce - 425 g
  • bulion - 1/8 litra
  • koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Makaron ugotować al'dente w osolonej wodzie, odcedzić, polać 2 łyżkami roztopionego masła i wymieszać.
  2. Cebulkę (około 370 gram) osączyć z zalewy, parówki pokroić w plasterki.
  3. Czosnek oczyścić i zmiażdżyć.
  4. Pozostałą porcję masła roztopić i smażyć na nim parówki wraz z cebulką i czosnkiem.
  5. Pomidory wyjąć z zalewy, rozgnieść widelcem, ponownie połączyć z zalewą i całość krótko poddusić.
  6. Masę pomidorową połączyć z bulionem i koncentratem pomidorowym.
  7. Dodać parówki z cebulką, całość gotować na wolnym ogniu ok. 5 minut Doprawić solą i pieprzem.
  8. Spaghetti podawać z parówkami w sosie pomidorowym.
  9. Jeśli ktoś lubi rzeżuchę, z powodzeniem może ją umyć, osuszyć, posiekać i posypać potrawę.
makaron kolacja sos pomidory parówka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze