Linguine z zielonymi warzywami i sosem z awokado

Zielone wstążki z zielonym sosem niezawodnie poprawiają nastrój - wypróbujcie makaron z cukinią i sosem z awokado.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • szklanka różyczek brokuła
  • 1/2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1/2 opakowania makaronu linguine
  • mała cukinia
  • 2 łyżki orzeszków pinii
  • mały kawałek parmezanu
  • na sos:
  • 2 awokado
  • garść liści rukoli
  • garść liści szpinaku
  • ząbek czosnku
  • 2–3 łyżki oliwy
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

Przygotowanie

  1. W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy. Wrzucamy do niej brokuły i groszek na 2 min, odławiamy łyżką cedzakową i przelewamy lodowatą wodą; odstawiamy.
  2. Teraz w tej samej wodzie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cukinię przerabiamy na wstążki, używając obieraczki do warzyw lub tzw. spiralizera.
  3. W blenderze mieszamy na gładką masę wszystkie składniki sosu, dodając tyle wody z gotowania makaronu, aby uzyskać pożądaną konsystencję.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy odcedzony makaron z warzywami, wstążkami z cukinii i sosem.
  5. Posypujemy uprażonymi na suchej patelni orzeszkami pinii i tartym parmezanem.

Wskazówki

Zobacz też: przepis na warzywa z patelni

makaron awokado cukinia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy