Lekka zupa z zielonym groszkiem i kuleczkami z mielonej wieprzowiny.
Składniki:
2 duże marchewki
ok. 50 g selera korzeniowego
ok. 50 g pora
4-5 średnich ziemniaków
olej do smażenia
2 szklanki mrożonego zielonego groszku
1,5 litra wody
sól do smaku
pieprz do smaku
1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
3 łyżki przyprawy do zup w płynie
przyprawa uniwersalna - wg uznania
Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić do niego warzywa. Smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać mrożony groszek, trochę soli i pieprzu, wlać wodę. Zagotować. Mięso (użyłam zmielonej szynki) dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Z mięsnej masy formować maleńkie kuleczki (o średnicy ok. 1 cm), wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.