Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami

Ocena:

4.48 (183)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Lekka zupa z zielonym groszkiem i kuleczkami z mielonej wieprzowiny.

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • ok. 50 g pora
  • 4-5 średnich ziemniaków
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 1,5 litra wody
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 łyżki przyprawy do zup w płynie
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania

Lekka zupa z mięsnymi kuleczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Marchewki i seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por oczyścić i drobno pokroić. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w niezbyt dużą kostkę. W garnku rozgrzać kilka łyżek oleju, wrzucić do niego warzywa. Smażyć ok. 10 minut, co chwilę mieszając. Do podsmażonych warzyw dodać mrożony groszek, trochę soli i pieprzu, wlać wodę. Zagotować. Mięso (użyłam zmielonej szynki) dokładnie wymieszać z przyprawą w płynie i pieprzem. Z mięsnej masy formować maleńkie kuleczki (o średnicy ok. 1 cm), wrzucać je do gotującej się zupy. Gotować do miękkości wszystkich warzyw. Zupę doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne