Królik w Sosie z Czerwonego Wina

Królik może być przygotowany na wiele sposobów, ale ponieważ to chude mięso, łatwiej je udusić - mięso ma nie tylko niską zawartość tłuszczu, ale jest delikatne i lekkostrawne.

dania mięsne

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.47 z 167 głosów)

Składniki:

  • 1 tusza młodego królika (około 1,2 kg.)
  • tłuszcz do smażenia (4 łyżki oleju)
  • mąka (do obtoczenia mięsa)
  • 2 cebule (pokroić w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (pokroić w kostkę)
  • 1 marchewka (pokroić w plastry)
  • 1 por (pokroić w pół krążki)
  • 250 g. pieczarek (poćwiartować)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 litra wina (ciemnoczerwone)
  • bulion (drobiowy)
  • 1 gałązka tymianku (świeży
  • liście posiekać)
  • 10 igieł rozmarynu (igły
  • posiekać)
  • 2 liście laurowe
  • 6 jagód jałowca (nożem zmiażdżyć)
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sosu Worcesters
  • odrobinę octu balsamicznego
  • natra pietruszki (posiekać)
  • przyprawy: sól / pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ► Tuszkę królika umyć
  • osuszyć i podzielić na części. (Wpierw odciąć przednie i tylne skoki. Następnie ostrożnie wyciąć za pomocą noża polędwiczkę. Przekroić na pół grzbiet i pierś królika. Polędwice jest szkoda przez długi czas dusić
  • ponieważ mięso będzie twarde
  • dlatego należy je pod koniec duszenia dodać do ragoutu i jeszcze przez kilka minut razem dusić).
  • ► Części królika przyprawić solą i pieprzem
  • a następnie obtoczyć w mące. Rozgrzać olej w garnku (brytfannie) i obsmażyć w nim królika ze wszystkich stron
  • następnie wyjąć mięso i wyczyścić spód brytfanki. Ponownie wlać trochę oleju do garnka i lekko zeszklić cebulę z czosnkiem. Teraz dodać jedno po drugim
  • marchewkę
  • por
  • pieczarki
  • domieszać koncentrat pomidorowy i również lekko podsmażyć.
  • ► Następnie wlać wino
  • dodać rozmaryn
  • tymianek
  • liście laurowe
  • jagódki jałowca i uzupełnić odpowiednią ilością bulionu
  • aby zawartość garnka była do połowy zanurzona w płynie. Ragout z królika przykryć pokrywką i wolno dusić przez około 40 - 60 minut
  • uzupełniać poziom płynu bulionem. Teraz dodać polędwiczkę i razem około 10 minut smażyć. Żeby otrzymać więcej sosu
  • dolać bulion i trochę zimnej wody
  • sos zagęścić skrobią. Przyprawić solą
  • dużą ilością czarnego pieprzu
  • sosem Worcester i octem balsamicznym do smaku.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy