Kotlety schabowe ,, z worka „: - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wymieszać olej, sos sojowy, miód i wetrzeć w mięso.
Cebule pokroić w piórka.
Ziemniaki obrać, umyć i jeśli są większe to przekroić.
Sypkie przyprawy wymieszać.
Włożyć do rękawa ziemniaki zmieszane z cebulką .Posypać mieszanką przypraw .Włożyć na to mięso. Zamknąć szczelnie worek.
Obrócić workiem tak by wszystko się wymieszało.
Piekarnik rozgrzać do 200 *C. Ułożyć rękaw z zawartością w żaroodpornym naczyniu i piec ok. 50 minut .
Wyjąć – rozciąć ostrożnie rękaw ( by nie oparzyć się parą z wnętrza worka ). Podzielić na 2 porcje.
Podawać z surówką .
Ponieważ nie przepadam za gotowcami– wolę sama dobierać przyprawy. Zrobiłam obiad wg zasady Pomysł na Winiar ( chyba Karkówka z ziemniakami czy jakoś tak ) tyle, że użyłam własnej kompozycji przypraw. Muszę przyznać, że pomysł doskonały – zero roboty – a obiadek smakowity .
Zdecydowanie muszę kupić więcej tych worków do pieczenia mięs .
I jeszcze jedno – wiele osób pyta mnie czemu gotując w parowarze, czy piekąc w garnku rzymskim do folii aluminiowej czy teraz w rękawie foliowym używam zawsze choć minimalnej ilości tłuszczu ( oleju, masła ). Po prostu przekonałam się, że przyprawy lepiej łączą się ze składnikami, a i danie jest smaczniejsze jeśli tego tłuszczu choć odrobinę jest. Uważam, że jeśli nie ma zdecydowanego zakazu spożywania tłuszczu zleconego przez lekarza to zdrowie wymaga byśmy tych tłuszczy w niewielkich ilościach organizmami dostarczali ( bo inaczej łatwo o awitaminozę, kłopoty ze wzrokiem, skurcze, nadpobudliwość itp. ).
Komentarze