Ciasto jest pracochłonne, ale za to efekt rewelacyjny.
Składniki:
BISZKOPT:
4 jajka,
6 łyżek cukru,
2 łyżki mąki,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
łyżeczka proszku do pieczenia.
CIASTO CIEMNE:
4 jajka,
20 dag margaryny,
szkl. cukru,
4 łyżki wody,
3 łyżki kakao,
1 i 1/2 szkl. mąki,
2 łyżeczki proszku do pieczenia.
CIASTO KOKOSOWE:
3 białka,
15 dag cukru,
15 dag kokosu.
KREM:
1/2 l mleka,
3 łyżki cukru,
cukier waniliowy,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 żółtka,
kost. margaryny,
sok z cytryny,
4 batony "Ikar".
Ikar - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1. Białka ubić, dodać cukier i żółtka. Dodać mąki zmieszane z proszkiem. Piec 30 min w temp. 170st.
2. Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotować, stale mieszając. Ostudzić. Dodać mąkę, żółtka oraz proszek. Wymieszać. Dodać ubite białka.
3. Białka ubić, dodać cukier i wiórki. Na blaszkę wykładać kupkami, na przemian ciasto kokosowe i ciemne. Piec ok. 35 min w temp. 175st.
4. Mleko zagotować z cukrami. Żółtka ubić z mąką i odrobiną mleka i, mieszając, wlać na gotujące się mleko, zagotować. Ostudzić. Masę utrzeć z margaryną i podzielić na 2 części. Do jednej dodać sok z cytryny, a do drugiej rozpuszczone z 2 łyżkami mleka, przestudzone batony.